Weblog / Agenda

Gerookte zalm / Salmonella

Gerookte zalm met batchcodes EL-41A82EC en NL-6115EG niet eten door salmonella.


Consumenten die gerookte zalm in hun koelkast en vriezer hebben liggen, wordt geadviseerd na te gaan of deze veilig is voor consumptie. Uit controles van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoritiet (NVWA) blijkt dat er een partij op de markt is die besmet is met de salmonellabacterie. Het gaat om gerookte zalmproducten die verkocht is in een groot aantal Nederlanse supermakrten. De risicovolle gerookte zalmproducten zijn te herkennen aan een ovaal beelmerk op de verpakking (zie afbeelding). Als deze de aanduiding EL-41A82EC of NL-6115EG heeft, wordt consumenten geadviseerd deze gerookte zalm niet te eten.

Alle producten zijn afkomstig van visfabrikant Foppen, die op aanwijzing van de NVWA vrijdag 28 september is gestart met een zogenoemde recall om alle producten uit de schappen te halen. Omdat de fabrikant levert aan grote supermarkten, betekent dit dat het merendeel van de gerookte zalm uit de Nederlandse koelschappen is gehaald. De visfabrikant is gewezen op haar verantwoordleijkheid afnemers te informeren en alles in het werk te stellen de gerookte zalm uit de handel en winkel te (laten) halen. De fabrikant heeft ook gerookte zalmproducten geleverd aan groothandelsbedrijven en aan viswinkels. Deze zijn inmiddels ook geïnformeerd over de noodzaak om de gerookte zalm uit de handel te halen.

Gevaren Salmonella, salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terecht komt in het milieu en in voedsel. Salmonella kan voorkomen in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Besmetting met salmonella kan vooral bij jonge kinderen en oudere mensen ernstige gevolgen hebben. Met name uitdroging kan gevaarlijk zijn. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken. Bij twijfel over het herstel moet de huisarts worden geraadpleegd.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klachtcontactcentrum van de NVWA via www.nvwa.nl of (0800) 04 88.

Bron: Voedingscentrum 29-09-2012

 

 

 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld mij af
Praktijk Gewichtig Boelewijk 10 9367TP De Wilp

Heeft u last van overgewicht?

Door uw lengte en gewicht in te vullen berekend u uw BMI. Let op: Dit werkt alleen als je ouder dan 18 jaar bent.