Weblog / Agenda

Voeding dreumussen en peuters niet volwaardig!

Jonge kinderen krijgen te weinig groente, ijzer en vitamine D binnen. Dit blijkt uit de Eet Compleet Test, een onderzoek bij 830 kinderen op kinderdagverblijven in heel Nederland.

 


Voor de Eet Compleet Test werd twee dagen lang op het kinderdagverblijf en thuis een voedingsdagboekje bijgehouden. Inmiddels zijn de resultaten beschikbaar van 830 kinderen van 1 tot 3 jaar van 61 kinderdagverblijven.

Weinig groenten

Volgens diëtist en onderzoeker Berdien van Wezel is het bedroevend gesteld met de hoeveelheid groenten die kinderen eten. "Volgens  de aanbeveling zou een kind van 1 tot 3 jaar 50 tot 100 gram groente per dag moeten eten". 70 procent van de kinderen in het onderzoek haalt dit echter niet en de gemiddelde inname is slechts 57 gram per dag.

Smaken leren

Voldoende groente is juist belangrijk voor het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten op de kinderleeftijd als basis voor later. Berdien van Wezel: "Hoe vaker je kinderen al jong zo veel mogelijk verschillende (groente) smaken aanbiedt, des te meer smaken ze gaan waarderen. Daar hebben ze later profijt van".

IJzer en vitamine D

Ook de inname van ijzer en vitmaine D loopt achter op de aanbevelingen. Onvoldoende ijzerinname in het eerste levensjaar kan leiden tot verminderde cognitieve funtie later in het elven. Daarnaast is ijzer ook nodig voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Vitamine D is belangrijk voor een goede botontwikkeling. Voor kleine kinderen geldt het advies om 10 microgam extra vitamine D te gebruiken in de vorm van een supplement.

 

Bron: Voedingsnet 16-11-2012

V

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld mij af
Praktijk Gewichtig Boelewijk 10 9367TP De Wilp

Heeft u last van overgewicht?

Door uw lengte en gewicht in te vullen berekend u uw BMI. Let op: Dit werkt alleen als je ouder dan 18 jaar bent.