Weblog / Agenda

Gezond eten geen kwestie van geld

Het is voor iederen mogelijk om een gevarieerd en gezond voedingspatroon te hebben in tegenstelling tot wat veel consumenten denken, hoeft gezond eten niet duurder te zijn dan ongezond eten.


Kiezen voor gezond kan eenvoudig: door minder uit te geven aan duurdere producten als vlees en kaas en meer aan groente en fruit. Gezond eten volgens De Schijf van Vijf is dus geen kwestie van geld, maar van de juiste keuze.

Smakelijk weten Het Centraal Bureau voor de Statitiek (CBS) heeft cijfers over voeding en gezondheid door de jaren heen vergeleken. De resultaten zijn gebundeld in het boek 'Smakelijk weten'. Het Voedingscentrum heeft hieraan meegewerkt.

Kiezen voor groente en fruit Er is veel gezond voedsel en daardoor is het voor iedereen mogelijk om een gevarieerd en gezond voedingspatroon te hebben. Toch kan het in veel gevallen beter, we zouden gezonder zijn als iedereen at volgende de Schijf van Vijf. Daarvoor moeten we meer groenten en fruit eten. Daar zitten veel vitamines, mineralen en vezels in. Dat moet meer zijn om aan de dagelijkse twee ons groenten en twee keer fruit te komen, vindt het Voedingscentrum.

Meer dan genoeg vlees en kaas Maar liefst een kwart van wat we aan voedsel besteden, geven we uit aan vlees en vis. Van deze producten hebben we in kleine hoeveelheden genoeg om gezond te eten. Het Voedingscentrum raadt aan om per dag 100 tot 125 gram vlees (waren), kip, vis of een vleesvervanger te eten, of een keer te kiezen voor  een vegetarisch alternatief.

Alles over gezond eten volgens de Schijf van Vijf lees je hier

Beter eten voor minder geld In 1960 besteedde een doorsnee huishouden meer dan 30 procent van het budget aan voedsel. In 2011 was het aandeel teruggelopen tot 11 procent. Door de toegenomen welvaart kunnen we meer en kwalitatief betere producten kopen. Tegelijkertijd is het aanbod van voedsel gegroeid door de fors gestegen productie van de landbouw en de komst van de voedingsmiddelenindustrie.

Betaalbaar eten: Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde prijs van voeding niet sneller stijgt dan de prijs van niet-eetbare producten. De dagelijkse producten in de supermarkt worden soms duurder, maar soms ook goedkoper. In elf jaar tijd is hetzelfde lunchpakket slechts 20 cent duurder geworden. Zo betaalden we in 2000 ( 1.07 voor een lunchpakket en in 2011 voor hetzelfde € 1,27.

Bron: Voedingscentrum 03-12-2012

 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld mij af
Praktijk Gewichtig Boelewijk 10 9367TP De Wilp

Heeft u last van overgewicht?

Door uw lengte en gewicht in te vullen berekend u uw BMI. Let op: Dit werkt alleen als je ouder dan 18 jaar bent.