Weblog / Agenda

Eén keer per week vis

Eén keer per week vis halveert kans op hart- en vaatziekten

Veel vis en visvetzuren eten, kan het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten halveren. Mensen die één portie vis per week eten, hebben de helft minder risico op een dodeijke hartziekte dan mensen die minder dan één keer per maand vis eten. Dit blijkt uit een onderzoek van ir. Janette de Goede.

De Goede promoveert op 11 november aan de Wageningen University op een studie naar het mogelijke verband tussen omega-3-vetzuren uit vis en plantaardige bronnen en het risico op hartinfarcten en beroertes. De resultaten van haar studie sluiten aan bij eerder wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat visvetzuren vooral beschermen tegen ernstige hartritmestoornissen. Die spelen vaak een rol bij een dodelijk hartinfarct.

Eén portie is voldoende. "Het lijkt erop dat een kleine hoeveelheid vis (vetzuren) in de voeding al gezondheidswinst kan opleveren. Denk aan één portie per week", zegt De Goede. "Dit is goed nieuws voor mensen en voor het milieu. In Nederland wordt relatief weinig vis gegeten. Voor de meeste Nederlanders is het al lastig om 1x per week vis op het menu te zetten".

Omega-3-vetzuren komen niet alleen voor in vis, maar ook in plantaardige producten, zoals oliën (o.a. lijnzaadolie en sojaolie) en walnoten. Deze plantaardige variant heet alfa-linoleenzuur en kan mogelijk beschermen tegen beroerte, zo blijkt uit onderzoek. Dit is het eerste onderzoek naar de inname van alfa-linoleenzuur en het reisico op beroerte, dus harde conclusies kunnen er nog niet uit worden getrokken.

Over het onderzoek. Het onderzoek van De Goede is gebaseerd op een vragenlijst naar het eetpatroon van ruim 20 duizend volwassenen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht en een registratie van het aantal gevallen van hart- en vaatziekten onder hen, gedurende tien jaar. Het onderzoek was een samenwerking tussen Wageningen University en het RIVM.

Bron: 11 november 2011 Voedingscentrum

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld mij af
Praktijk Gewichtig Boelewijk 10 9367TP De Wilp

Heeft u last van overgewicht?

Door uw lengte en gewicht in te vullen berekend u uw BMI. Let op: Dit werkt alleen als je ouder dan 18 jaar bent.