Kerstmenu

Voorgerecht: Gerooster witlof met peer en hazelnoten.

Ingrediënten: 25 gram blanke hazelnoten, 4 kleine struikjes witlof, 2 eetlepels olijfolie, 1 rijpe handpeer, 1 eetlepel hazelnootolie, 2 theelepels verse tijmblaadjes.

Bereiding: Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin, laat ze op een bord afkoelen. maak de witlof schoon, halveer de struikjes overlangs en snijd de harde kern eruit. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. bestrijk de halve struikjes rondom met wat olijfolie en leg ze met het snijvlak naar boven in een lage ovenschaal. Rooster de struikjes, zo dicht mogelijk onder de grill ca. 3 min. tot ze zacht en bruin worden. Keer ze, bestrijk nogmaals met wat olijfolie en rooster  ook de bolle kanten ca. 3 min. Het grillen kan ook in een grillpan, hiervoor geldt uiteraard dat de bestreken kant van de witlof op de grill moet liggen. De bereidingstijd kan korter zijn. Schil intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in 8 partjes. Bestrijk de partjes met hazelnootolie. Keer de witlof voorzichtig (de struikjes zijn zacht), verdeel de peerpartjes over de struikjes en bestrooi die met tijm en versemalen peper. Rooster het geheel nog ca. 4 min. Schep de struikjes voorzichtig op de borden en strooi de hazelnoten erover. Per portie: 120 kcal.

Hoofdgerecht: Varkenshaas met Ardennerham en rucola.

Ingrediënten: 75 gram rucola, 8 plakken Ardennerham, 50 gram boter, 4 varkenshaasjes, 150 ml sinaasappelsap, 1/2 eetlepel azijn, 4 rode uien, 2 theelepels verse tijmblaadjes.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 C. Pel de uien en snijd elke ui in zes partjes. Doe de uien in een kleine lage ovenschaal die ingevet is. Bestrooi met zout, peper en tijm en druppel er de azijn over. Snijd 20 gram boter in klontjes en voeg deze toe aan de schaal. Dek de schaal af met bakpapier en zet in de oven. Laat de uien in 25 min gaar worden en laat ze afkoelen. Halveer de plakken ham in de lengte. Snijd de varkenshaasjes in de lengte diep in en vul ze met de ui uit de ovenschaal. Wikkel elk varkenshaasje stevig in vier halve plakken ham. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak het vlees in 10 min. rondom bruin. Leg de varkenhaasjes naast elkaar in een lage ovenschaal, roer het sinaasappelsap door het bakvet en laat inkoken tot een jus.

Vwewarm de oven op 150C. Doe de varkenshaasjes 20-30 min. in de oven. Snijd het vlees in plakken van ongeveer 2 cm en serveer met de rucola. Verwarm de jus en zet deze in een mooi kannetje op tafel. Per portie: 310 kcal.

Sperziebonen met tomaat.

Ingrediënten: 400 gram sperziebonen, 1 uit gesnipperd, 2 knoflookteentjes, 3 flinke tomaten, 1 eetlepel Italiaanse kruiden, olijfolie.

Bereiding: Maak de sperziebonen schoon en haal af. Kook de sperziebonen in ongeveer 10 min. beetgaar. Ontvel de tomaten door ze een minuut in kokend water te leggen en daarna onder koud water af te spoelen. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verhit in een wok of hapjespan 1 eetlepel olie. Fruit de ui enkele minuten. Pers de knoflook erboven uit en voeg de gekookte sperzieboontjes toe. Roerbak enkele minuten en voeg de tomaat en Italiaanse kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper en serveer. Per portie: 69 kcal.

Homemade bosvruchtenijs.

Ingrediënten: 500 gram diepvries bosvruchten, 200 gram magere yoghurt, 1 eetlepel vloeibare honing, 1 bakje verse bosvruchten (aardbeien, frambozen, bramen, bosbessen).

Bereiding: Hak de  bevroren bosvruchten met de yoghurt en honing tot een dik en romig mengsel. Schep het ijs in 4 mooie glazen en zet in de vriezer tot het tijd is om te serveren. Per portie: 116 kcal.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld mij af
Praktijk Gewichtig Boelewijk 10 9367TP De Wilp

Heeft u last van overgewicht?

Door uw lengte en gewicht in te vullen berekend u uw BMI. Let op: Dit werkt alleen als je ouder dan 18 jaar bent.