Tomatensauzen

Tomatensaus uit een pakje ?  Welnee, die maak je gewoon lekker zelf.  Hoe ? We leggen het in een paar stappen uit. Wat heb je nodig voor ongeveer 2 liter tomatensaus ? Op het recept van deze basissaus kun je volop variëren door die ene keer extra kruiden toe te voegen voor een kruidige variant en de andere keer een Spaanse peper voor een pittige saus.

TOMATENSAUS 1:

Ingrediënten: 1 grote teen knoflook, 1 ui, 1 theelepel gedroogde oregano, 1 theelepel gedroogde basillicum, 1 mespunt thijm, 2 blikken gepelde tomaten, 1 mespunt suiker, 1 eetlepel rode balsamicoazijn, zout, peper, scheut olijfolie.

Bereidingswijze: Pel en snipper de knoflook en ui. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak de ui en de knoflook zachtjes zodat het heerlijk begint te ruiken. Voeg de gdroogde oregano, de basillicum en tijm toe. (je mag ook een talke verse tijm nemen) en bak dit een paar seconden mee. Voeg nu de gepelde tomaten toe en laat ze op een laag vuur meeprutelen. Voeg de suiker en de rode balsamicoazijn toe en laat de tomaten min. 30 min. zachtjes pruttelen. Langer mag, maar dan wel in de gaten houden dat de saus niet teveel indikt. Eventueel kun je dan nog wat water (of rode wijn) toevoegen en nog even door laten pruttelen. Als de tomaten niet helemaal kapot koken, maak je ze fijn met een vork. Maak de saus op smaak met een beetje zout en peper en een scheut olijfolie.

 

TOMATENSAUS 2:

Ingrediënten: 2 kg rijpe tomaten, 4 fijngesnipperde uien, 100 gram fijngesnipperd bleekselderijstengels, 4 teentjes knoflook, 2 eetlepels oregano of peterselie, 1 blikje tomatenpuree, 100 gram wortel (gesneden in kleine blokjes, 4 eetelepels olijfolie, zout en peper.

Bereidingswijze: Maak de tomaten schoon, maak op de bolle kant een kruisje en dompel ze voor ongeveer 10 seconden in heet water zodat je de velletjes snel kunt verwijderen.

Haal de tomaten uit het kokend water en verwijder de velletjes. Snijd de tomaten in vier delen en verwijder de harde kern. Snijd daarna de tomaten in grote stukken.

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de uien, bleekselderij en knoflook zonder dat het aanbakt. Voeg daarna de tomatenpuree toe en laat nog 5 min. staan. Voeg de tomaten toe, de verse oregano of peterselie, wortel en eventueel zout en peper naar keuze.

Breng de tomatensaus aan de kook en zet daarna het vuur wat lager. laat de saus met een deksel op de pan nog een uurtje stoven. Roer af en toe!

Vind je de saus te grof ? Pureer het met een staafmixer tot een gladde saus. Klaar om te serveren bij de pasta!

Bewaartip: Omdat je een behoorlijke pan tomatensaus hebt gemaakt, kun je prima ook een deel in de vriezer bewaren. Verdeel het bijvoorbeeld over leuke flessen of potten en plak er een etiket op met naam en datum. In de vriezer is de saus ongeveer 8 maanden houdbaar. Bewaar je het in de koelkast, dan heeft het een houdbaarheid van een week.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld mij af
Praktijk Gewichtig Boelewijk 10 9367TP De Wilp

Heeft u last van overgewicht?

Door uw lengte en gewicht in te vullen berekend u uw BMI. Let op: Dit werkt alleen als je ouder dan 18 jaar bent.